logo
  • INZERCE
  • DISKUZE
  • AKCE
  • ČLÁNKY
  • Přihlášení
  • Oblíbené
logo

Co znamená žlutá stužka u psa?

Co znamená žlutá stužka u psa?
Co znamená žlutá stužka u psa?

Snad téměř každý z Vás se již na procházce setkal se psem, který měl okolo kruhu žlutý šátek, na obojku přivázaného žlutého motýlka nebo žlutou mašli. Co ale tímto označením majitel psa svému okolí říká a jak se v přítomnosti takového psa máme chovat?

Prostor

Žluté označení psa znamená jediné. Zvíře potřebuje prostor.

Psi, kteří potřebují více prostoru než jiní, je možné na první pohled poznat podle žlutého prvku viditelně umístěného na jejich těle. Může se jednat o žlutý šátek na krku psa, žlutý motýlek na obojku nebo žlutou mašli přivázanou na obojku nebo postroji.

Důvodů, proč majitel svého psa takto označil může být několik.

- Může se jednat o psa po zákroku nebo zvíře trpící nějakými zdravotními problémy – majitel si v tomto případě určitě nepřeje, aby si váš nejhodnější pejsek hrál s tím jeho. Nejdůležitější pro něj je správná rekonvalescence (například zahojení ran) psího parťáka, čemuž by divoká psí hra rozhodně nepomohla.

- Také to může být pes starý, slepý nebo hluchý – takováto zvířata potřebují obzvlášť citlivý a opatrný přístup. Díky těmto indispozicím je jejich vnímání okolního světa odlišné než u mladých zdravých zvířat.

- Bázlivá zvířata nosí také žluté označení – ať už se jedná o bázlivé zvíře v důsledku nějakých špatných zkušeností nebo jiného důvodu, je třeba k nim přistupovat s opatrností. Pokud se vy ocitnete v nepříjemné situaci, taky z vás nebude v tu chvíli žádný suverén.

- Psi ve výcviku jsou často také označováni žlutě – pes ve výcviku potřebuje klid a soustředěnost na práci, již právě odvádí. Cizí psi, kteří k němu bez povolení majitele přiběhnou nebo nespočet lidských rukou toužících po jeho pohlazení, jej od této práce pouze rozptyluje.

- Majitelé hárajících fen si jistě na vycházce nepřejí na každém kroku odhánět množství potencionálních ženichů – žlutou stužkou tedy říkají svému okolí „držte se od nás prosím dále“.

- Nekontaktní psi, nesocializovaní nebo psi z útulku a špatných podmínek – tato zvířata velmi často reagují neadekvátně k dané situaci, nevyhledávají přítomnost jiných lidí nebo psů. Na základě jejich špatných nebo žádných zkušeností sami nevědí, jak správně reagovat nebo reagují naopak nepřiměřeně situaci. Majitelé proto tyto psy označují žlutou stužkou také pro bezpečnost okolí. „Mám žlutou stužku, nepřibliž se prosím bez dovolení ke mně.“

Ve všech případech je ovšem důležité respektovat přání majitele a takto označenému zvířeti se v nejlepším případě vyhnout, případně (pokud k vzájemnému kontaktu opravdu musí dojít) se chovat opatrně a obezřetně.

Co dělat, když takového psa potkáte?

Jak již bylo zmíněno, takto označený pes potřebuje především prostor.

Pokud psa se žlutou stužkou (motýlkem, šátkem apod.) potkáte, nejlepší je se mu vyhnout. Respektujete tak přání majitele takového zvířete.

Pokud to není z nějakého důvodu možné, snažte se k takovému zvířeti příliš nepřibližovat – nepožádá-li vás o to přímo jeho majitel (například v rámci tréninku nebo seznamování). Projděte kolem něj v klidu, svého psa mějte u nohy a nedovolte mu, aby zvíře označené žlutou stužkou nijak obtěžoval.

V případě, kdy není možné projít, ustupte na stranu, svého psa posaďte vedle sebe a nechejte druhého psa s majitelem v klidu projít.

V žádném případě ke žlutě označenému zvířeti nepouštějte svého psa nebo děti. Ani v případě, že se jedná o vychované dítě, které miluje zvířata a žije s vašimi psy v domácnosti. Také vy sami se ke psovi zbytečně bez adekvátního důvodu nepřibližujte.

Pokud na procházce potkáte takto označeného psa a dodržíte výše napsaná pravidla, ukážete tím svoji ohleduplnost vůči okolí a přispějete ke klidné a bezstarostné procházce nejen vám, ale i druhé straně.

Autor textu: Monika Kučerová

Fotografie: Adobe Stock

 

Publikováno:

24.3.2024 19:07

0 hlasy

Hlavní menu

Napište nám

Sociální sítě

Copyright 2024 © faunaportal.cz

Created by MVKV Solutions, s.r.o.

TOPlist