logo
  • INZERCE
  • DISKUZE
  • AKCE
  • ČLÁNKY
  • Přihlášení
  • Oblíbené
logo

Králíci na celostátní výstavě Chovatel Lysá nad Labem 2023 – 1. díl: Velká plemena

Králíci na celostátní výstavě Chovatel Lysá nad Labem 2023 – 1. díl: Velká plemena
Králíci na celostátní výstavě Chovatel Lysá nad Labem 2023 – 1. díl: Velká plemena

Pro chovatele, kteří se zabývají chovem a šlechtěním drobných zvířat pod Českým svazem chovatelů, z.s. představují očekávaný vrchol sezony tzv. celostátní výstavy. Jsou to největší tuzemské akce, které slouží k prezentaci chovatelských výsledků, k ukázce toho nejlepšího, co se podařilo v konkrétním roce odchovat. Samostatnou kapitolou je poptávka a prodej vybraných vystavených zvířat, která často patří k velice dobrému chovnému materiálu, ať již pro stávající chovatele či začínající příznivce chovu drobných zvířat.

Výstavní hala C byla zaplněna více než 3 300 králíky!

Takovou akcí byla v uplynulém roce 2023 celostátní výstava Chovatel, která proběhla ve dnech 17. – 18. listopadu na výstavišti v Lysé nad Labem. Počet přihlášených drobných zvířat se vyšplhal na více než 6300 králíků, holubů a drůbeže, plus je možné tento celkový počet ještě navýšit o zvířata v ukázkových expozicích. Králíků bylo na tuto výstavu přihlášeno celkem 3328 ve velmi širokém spektru plemen a barevných rázů. Právě o nich bude pojednávat tento příspěvek.

Posouzení králíků

Odborné zhodnocení vystavených králíků bylo provedeno prostřednictvím 57 posuzovatelů králíků pod vedením předsedy Sboru posuzovatelů králíků MVDr. Vlastimila Šimka, Ph.D. a úsekových posuzovatelů Tomáše Červinky, Petra Sirotka, Ing. Aleše Studničného a Jindřicha Šípa. Organizace tak velké výstavy vždy klade vyšší nároky i na posuzovatele, především v ohledu pružnému předání výsledků, navržení nejlepších jedinců pro udělení pohárů, výstavních titulů apod. O to větší požadavky byly umocněny střídavým posuzováním ABCD, které bylo na celostátní výstavě zavedeno poprvé na přání předsedy Ústřední odborné komise chovatelů panem Petrem Sirotkem. Přestože tento střídavý systém s sebou sebe jak klady, tak i bezesporu zápory, rád bych zde vyjádřil kolegyním a kolegům posuzovatelům poděkování za jimi odvedenou práci, kterou jako celek zvládli velmi dobře.

Pro nejlepší králíky byly připraveny barevné oceňovací lístky k lepší orientaci vystavovatelů po hale.

Ustájení králíků

Za velké pozitivum výstavy lze označit snahu organizátorů o zlepšení životních podmínek ustájených zvířat, resp. králíků. Výstavní ubikace byly v den přejímky plné kvalitní slámy s dostatečnou vrstvou podestýlky.

V ustájovacích ubikacích bylo dostatek kvalitní slámy

Velká plemena

Na celostátní výstavě jsme mohli obdivovat celkem 4 velká plemena. Je nutno podotknout, že chov jakéhokoliv plemene je spojen s určitou náročností a požadavky s tím, že tyto se často mezi plemeny mohou i výrazně odlišovat. Avšak příznivcům velkých plemen králíků patří ještě zvláštní uznání, neboť jejich „miláčci“ vyžadují značně větší prostor při ustájení, jsou obtížnější na zacházení a fixaci a koneckonců mají vyšší krmivové nároky než běžná plemena králíků. To vše se odráží v prodejních cenách, které se zcela standardně pohybují v běžném rozmezí 1500 – 2500 Kč. 

Belgický obr divoce zbarvený

Belgický obr se předvedl v celkem 5 barevných rázech – bílém červenookém, divoce zbarveném, železitém, žlutém, činčilovém. Přihlášen bylo důstojný počet – 75 králíků. Téměř v každém rázu bylo možné nalézt kvalitní králíky. Škoda však určité nevyrovnanosti ve vystavených kolekcích, kde bylo několik vyloučených králíků, především šlo k problémy v anatomických záležitostech a tvaru – utváření pírka, chrupu, zevních pohlavních orgánů apod. Typově nad průměr vynikali zejména belgičtí obři divoce zbarvení Jiřího Spáčila, a to i v kvalitě srsti. Samec v č. kl. 33 byl oceněn 97,0 b. a stal se Šampionem ČR, přičemž ve stejné mistrovské kolekci (384,0 b.) byla i Šampionka oceněná 96,0 b. U belgických obrů bílých červenookých dosahoval nadprůměrných výsledků, převážně v typičnosti, samec Antonína Mouky oceněný 96,0 b. (Šampion ČR). Potěšitelné je, že titul Šampiona ČR obdržel i belgický obr v činčilovém rázu, a to králice vystavená Janem Novotným s oceněním 96,0 b. U tohoto rázu je a bude soustavným úkolem zlepšování nejen typu a tvaru, ale i krycí barvy srsti, což řada králíků potvrzovala. U belgických obrů železitých vynikala jedna kolekce Martiny Mestekové, která na ni obdržela čestnou cenu (381,0 b.).

Německý obrovitý strakáč, největší strakaté plemeno králíků, bylo zastoupeno v Lysé nad Labem černým, modrým a havanovitým rázem. Přičemž černí jednoznačně jako skupina vynikali. Nejlepší králíky ve stavbě hlavy a těla, celkové robustnosti a také kresbě, vystavil Miroslav Rada, který získal tituly Šampiona ČR (96,0 b.) i Mistra ČR (381,5 b.).

Desítkou barevných rázů potěšilo plemeno francouzský beran. Pro příznivce tohoto velkého plemene jistě nebude překvapením, že nejvyšších bodů dosáhli francouzští berani bílí červenoocí a divoce zbarvení. Oba tyto rázy lze označit za nejvíce prošlechtěné. U francouzských beranů bílých červenookých vystavil Šampiona ČR (96,0 b.) chovatel Antonín Mouka; jednalo se o králíka s velmi dobrou typičností a stavbou hlavy. Z početné sestavy francouzských beranů divoce zbarvených vyčnívali především králíci Milana Packa (Mistr ČR 383,5 b., Šampion ČR samec 96,0 b.) a Jiřího Grünera (Šampionka ČR 96,5 b.). Jednalo se o robustní králíky s velice výrazným závěsem uší. Z dalších barevných rázů vyrovnaně působila jedna kolekce železitých Karla Hochmala s 380,0 b. poctěná čestnou cenou. Mimoto, lze konstatovat, že potěšením byli také francouzští berani modří a modří strakáči – u obojích byla vystaveni králíci s dobrým typem (u strakáčů Tatiany Kolářové také navíc s dobrou kresbou těla), celkový dojem bohužel byl narušen volnou kůží či lalůčky u samic.

České původní velké plemeno – moravský modrý – se reprezentovalo důstojně jak co do počtu králíků, tak i kvality. Vystaveno bylo více jak padesát králíků, víceméně všechno od současných předních chovatelů plemene. Králíci byli značně vyrovnaní, a to jak v typičnosti, tak i v krycí barvě. Pouze u některých králíků byly menší rezervy ve slabší struktuře uší či tvarových znacích. Titul Mistra ČR (384,5 b.) získala Mgr. Ivana Kvapilová, která vystavila i vítězného samce 96,5 b, zatímco stejně oceněná Šampionka ČR náležela Jaroslavu Klikovi.

Autor textu: MVDr. Vlastimil Šimek, Ph.D.
Autor fotografií: MVDr. Vlastimil Šimek, Ph.D.

Další článek: Střední plemena

Publikováno:

2.1.2024 20:12

0 hlasy

Hlavní menu

Napište nám

Sociální sítě

Copyright 2024 © faunaportal.cz

Created by MVKV Solutions, s.r.o.

TOPlist