logo
  • INZERCE
  • DISKUZE
  • AKCE
  • ČLÁNKY
  • Přihlášení
  • Oblíbené
logo

Skifie skvrnitá - Skiffia multipunctata

Skifie skvrnitá - Skiffia multipunctata
Skifie skvrnitá - Skiffia multipunctata

Atraktivní a zcela jistě zajímavou živorodku nejen tvarem těla, ale i zbarvením, skiffii skvrnitou, popsal roku 1901 Pellegrin. V přírodě se jedná o ohrožený druh a její stav stále klesá, v mezinárodní unii pro ochranu přírody (IUCN) je její status veden jako OHROŽENO - UBÝVÁ. 

Skiffia multipunctata je endemit pro mexické státy Jalisco a Michoacán, kde obývá klidné vody, jako jsou pomalu tekoucí říčky, rybníky a jezírka s bahnitopísčitým dnem a kameny. Zpravidla se vyskytuje v mělčinách do hloubky 120cm s vegetací složenou převážně z řas, které jí slouží jako potrava.

Reprodukce v jejím přirozeném prostředí začíná na jaře měsícem březnem, kdy teplota vody stoupne nad +20°C a zároveň se prodlužuje den. Pohlavní dimorfismus je u starších ryb zřetelný na první pohled. Samec má protaženou hřbetní ploutev, ale především vyniká tmavými skvrnami, které s věkem přibývají nebo se zvětšují, oproti nenápadně vybarvené samici, která typické skvrny postrádá.

Dospělý samec skiffia multipunctata

Mladí jedinci jsou však zbarveni stejně, samcům skvrny chybí a jediný rozpoznávací znak mezi oběma pohlavími je samečkovo andropodium, tedy ploutev přeměněná na pohlavní orgán. Samice dosahuje délky až 7 cm a oproti samečkovi má tak velikostně převahu o 2 cm. Tak, jako všechny gudeje, je i skiffie skvrnitá řazena mezi pravé živorodky, kdy je každé mládě spojeno pupeční šňůrou s matkou a vyživováno samostatně.

Rod zahrnuje 3 druhy, skiffia multipunctata, skiffia lermae a skiffia francesae, dříve mezi ně patřila i maličká skiffia bilineata, která však byla přesunuta do rodu neotoca a její současný název je tedy neotoca bilineata.

Vzhledem k tomu, že se skiffie mezi sebou mohou křížit a mají plodné potomky, je nutné každý druh držet odděleně. Vzhledem patří mezi nejbarevnější gudeje a právě díky tomu je žádaným druhem nejen u specialistů na chov přírodních živorodek, ale i u majitelů okrasných akvárií.

Každý sameček má originální zabarvení, které se dá přirovnat k otiskům prstů, ani skvrny nejsou u dvou jedinců stejné

Tuhle skiffii bych doporučil i začínajícím chovatelům, je poměrně odolná, není agresivní a snadno se množí, na nemoci také nikterak výrazně netrpí, pokud se dodrží určité podmínky.

Vzhledem k tomu, že se jedná o větší rybu, musí mít nádrž odpovídající velikost. Troufnu si říci, že pro několik párů bych volil akvárium od 120 l výše. Je to druh spíše do chladných podmínek, v létě by neměla teplota dlouhodoběji překročit +25°C, protože se pak ryba stává náchylnější k nemocem a díky zrychlenému metabolismu vzhledem k teplé vodě i rychleji roste, a to se může projevit na jejím zdravotním stavu. Naopak v zimě by jí mělo být dopřáno po dobu alespoň dvou měsíců zimování při teplotě +16°C až 17°C, aby si odpočinula a přestala s reprodukcí, která ustane při teplotě pod +20°C a opět nastává po překročení této hodnoty.

V chovech se vyskytuje několik různých populací (lokalit). Ty je nutné rovněž držet odděleně a mezi sebou je nemíchat. Vzhledem k tomu, že má zuby převážně bifidní v obou řadách, je řazena mezi býložravce, a to by se nemělo opomíjet ani při chovu v zajetí. V mém chovu je zastoupena populace z Rio Tangancicuaro. Tato populace se vyznačuje velkými a tmavými skvrnami, a to jí přidává na ještě vetší atraktivnosti.

Fotografie z loňské výstavy akvarijních ryb v Rychnově nad Kněžnou, ačkoli obvykle nejsou přírodně zbarvené živorodky mezi návštěvníky výstav nikterak atraktivní, tento druh se těší velké pozornosti

Jako základní složku potravy používám různé směsi vločkových krmiv, které střídám. Jsou tam zastoupeny spirulinové vločky, mix pro Malawi, to vše je doplněno o různou čerstvou zeleninu ve formě syrových salátových okurek a spařených kopřiv. I když se jedná o býložravý druh ryby, neměla by chybět ani složka živočišná, tu předkládám 2x týdně ve formě mraženého cyklopu, patentek, a když je možnost, tak i živého krmení, jako jsou patentky, koretry, dafnie a především černé komáří larvy, které berou s velkou oblibou.

Vzhledem k odolnosti ke studené vodě je po velkou část roku možné letnění pod širým nebem v různých nádobách, obecně platí, že čím větší nádoba, tím stabilnější prostředí. Pokud je nádoba zakopaná v zemi, jejich pobyt se tak může ještě o něco prodloužit. Jak jsem již zmínil, je vhodné zimování okolo +17°C, což přímo vybízí k letnění ryb, kdy se relativně brzy mohou umístit ven. Stačí počkat na okamžik, kdy voda v nádobě bude mít okolo +15°C a ryby tak mohou být přemístěny do venkovního zařízení.

Jsou to ryby mírumilovné, při vhodné potravě, dostatečném prostoru a možnosti úkrytu, například plovoucích rostlin, potěr nijak zvlášť nepožírají a není nic neobvyklého, když hejno tvoří dospělé ryby a zároveň i potěr různé velikosti. Pokud je však akvárium menší, nebo takzvaně „přerybněné“, je určitě lepší odlovit březí samici a nechat ji porodit stranou v nějaké elementce s kouskem jávského mechu pro pocit bezpečí gravidní samice.

Gravidní samice krátce před porodem je lehce k rozeznání, v tuto dobu připomíná tvarem těla pulce, kdy při pohledu ze shora vypadá jako kulička s ocasem, pohled z boku také naznačí, že je již ten správný čas na přelovení do porodničky, její břicho je prostě ze všech pohledů obrovské. Počet mláďat se různí, ale zpravidla jich u vzrostlých samic bývá mezi 20 a 30 jedinci. Mláďata mají mezi 0,9-1,3cm na délku, jejich velikost chovateli usnadňuje práci s krmením, protože už od prvních dní jsou schopny bez problému přijímat jemnou komerční potravu a o pár týdnů později mražený cyklop.

"Chovný koš" kam umisťuji skupinku určenou k reprodukci.

Někdy, když nemám zrovna tolik času, umisťuji celou chovnou skupinu od jara do podzimu do takzvaného chovného koše, který zabírá většinu plochy akvária. V mém případě je vyroben z perlinky nebo pvc podložky pro domácí výrobu sýrů. Posledně zmiňovaný materiál se mi osvědčil více, můžu si vybrat, jak velká oka pro daný druh zakoupím. Takto vyrobený koš vydrží věčně oproti perlince, která se po několika měsících začne rozpadat. Pak už jen zbývá jednou za čas vyndat chovný koš a přelovit potěr do jiného akvária.

Staré ryby obou pohlaví občas trpí na deformace páteře, toto postižení vlivem stáří je nevratné

Skiffia multipunctata je bezesporu zajímavá ryba a budu pevně doufat, že po přečtení článku si najde cestu do dalších akvárií, ať už těch okrasných nebo těch chovných.
 

Autor textu: Luboš Jedlinský

Autor fotografií: Luboš Jedlinský

Publikováno:

28.8.2024 06:25

2 hlasů

Hlavní menu

Napište nám

Sociální sítě

Copyright 2024 © faunaportal.cz

Created by MVKV Solutions, s.r.o.

TOPlist