logo
  • INZERCE
  • DISKUZE
  • AKCE
  • ČLÁNKY
  • Přihlášení
  • Oblíbené
logo

Rosnice běloretá: Štěkající obojživelník vhodný i pro začátečníky

Rosnice běloretá: Štěkající obojživelník vhodný i pro začátečníky
Rosnice běloretá: Štěkající obojživelník vhodný i pro začátečníky

Rosnice běloreté (Nyctimystes infrafrenatus) obývají severní pobřeží australského Queenslandu a Novou Guineu. Jejich zbarvení se pohybuje od jasně zelené přes červenohnědou, fialovou, černou až po kovově modrou, vždy s krémovým břichem. Své jméno získaly podle bílého pruhu lemujícího dolní pysk. 

Samice bývají větší a mohutnější než samci a s délkou až 15 cm se s rosničkou kubánskou dělí o první místo ve velikostním žebříčku žab žijících na stromech. Přestože díky zbarvení se svým prostředím splývají, jejich volání si nespletete. Až se vám z terária začne ozývat štěkání či mňoukání, nelekněte se. Štěkotem si rosnice hledají partnery, mňoukáním dávají najevo strach. V zajetí se obvykle dožívají 10-15, výjimečně 20 let. 

Na poměry žab nenáročné

Rosnice běloreté představují skvělého domácího mazlíčka pro začátečníky, ani manipulace jim většinou nevadí. Mají však velmi citlivou kůži a jsou náchylné k bakteriálním a plísňovým kožním infekcím. Vyžadují také pečlivou kontrolu teploty, vlhkosti a osvětlení. Nevýhodu může představovat i jejich noční způsob života.

Kde rosnice ubytovat?

V jednom akváriu můžete chovat více žab pohromadě, pokud jsou podobně velké, jinak by se větší žáby mohly pokusit sežrat ty menší. Pro dospělý pár nebo malou skupinu je ideální výběh o objemu minimálně 114 litrů, přičemž důležitější než horizontální rozměr je výška. Potřebovat budete také těsně přiléhající víko, jelikož rosnice mají přísavné nožičky, které jim umožňují snadno překonat skleněné stěny. 

Rosnice jsou dost zběsilými jedinci, kteří si potravu cpou do tlamy předníma nohama. To znamená, že musíte být opatrní při výběru substrátu, protože část z něj pravděpodobně skončí v žábě. 

Substrát také musí držet vlhkost, ale zároveň zabraňovat hromadění přebytečné vody. Hodí se kokosové vlákno nebo drť, zemina bez chemikálií, v případě nouze papírové utěrky (ty však pokulhávají v zadržování vody). Na substrát můžete položit kusy kůry, které poslouží jako úkryt, případně rašeliník, umístěte ho však tak, aby omylem neskončil společně s potravou v rosnici. Nezapomeňte na větvičky, po nichž budou moci obojživelníci šplhat. 

Na dně zařiďte nádrž s vodou zbavenou chloru (ne však destilovanou) s výškou do 15 cm, aby se vám v ní rosnice neutopily (nejsou to moc dobří plavci). Vodu i substrát je zapotřebí často měnit, neboť žabí kůže nečistoty rychle vstřebává. Proto mějte i při manipulaci čisté ruce, takové mýdlo nebo parfém může stát rosnici i život. 

Podmínky v akváriu by měly napodobovat prostředí deštných pralesů, v nichž se tyto žáby přirozeně vyskytují. Teplotu udržujte, např. pomocí termostatu, přes den mezi 27-30 °C, v noci ji nechte klesnout na zhruba 22 °C. Vlhkost by se měla pohybovat v rozmezí 55-70 %, čehož dosáhnete mlžením dechlorovanou nebo balenou vodou. Pro rosnice je důležitý i přirozený světelný cyklus, s 10 hodinami světla a 14 hodinami tmy.

Čím rosnice krmit?

Rosnice běloreté jsou převážně hmyzožravci, proto se vyhněte potravě bohaté na bílkoviny (např. mladé myši nebo kousky masa), která by mohla poškodit jejich orgány, zejména ledviny. Místo toho podávejte různé druhy hmyzu (cvrčky, mouchy, můry, šváby, kobylky apod.).

Dospělé jedince krmte 2 – 3krát týdně, množství krmiva by mělo odpovídat přibližně 10-20 % jejich tělesné hmotnosti. Mladé rosnice krmte menšími porcemi jídla každý den.

Jednou za týden přidejte do krmiva vápník a každé dva týdny multivitamínový doplněk. Potravu můžete servírovat na kameni nebo pinzetou. Nesnězenou potravu odstraňujte, ať zbytečně neznečišťuje žabí domov. 

Autor textu: Dominika Jandorová

Fotografie: Adobe Stock

Zdroje: Chicago exotics animal hospital, An Amphibian Research Centre, The Spruce Pets, PetPlace, Reptiles Magazine

Publikováno:

30.6.2024 15:05

0 hlasy

Hlavní menu

Napište nám

Sociální sítě

Copyright 2024 © faunaportal.cz

Created by MVKV Solutions, s.r.o.

TOPlist