logo
  • INZERCE
  • DISKUZE
  • AKCE
  • ČLÁNKY
  • Přihlášení
  • Oblíbené
logo

Co všechno vyčteme z průkazu původu psa?

Co všechno vyčteme z průkazu původu psa?
Co všechno vyčteme z průkazu původu psa?

Průkaz původu psa si můžete představit jako takový rodný list zvířete. Jedná se o nejzákladnější dokument psa, který vystavují jednotlivé kynologické organizace, obsahující řadu důležitých informací. 

A to nejen o samotném psovi a jeho předcích. Průkazy původu (zkráceně PP nebo „papíry“) zahrnuji i jeho výstavní nebo sportovní úspěchy či výsledky zdravotních vyšetření. 

Samozřejmě, že všechny průkazy původu na světě nejsou na chlup stejné. Jinak vypadají „papíry“ Vašeho chlupáče z České republiky a jinak zase psa od kolegy ze Slovenska. Základní informace o daném zvířeti se ale dočtete ve všech z nich. 
Níže si popíšeme jeden z nejčastějších typů průkazu původu v České republice. 

První strana 

První strana průkazu původu je předtištěná a udává nám základní informace o daném zvířeti. 

V záhlaví nalezneme celé jméno psa (včetně názvu chovatelské stanice odkud pochází), číslo zápisu, pohlaví zvířete, datum narození, plemeno v českém a anglickém jazyce, jméno a adresu chovatele. Dále tetovací číslo/čip, barvu a druh srsti, které vaše zvíře má, podpis chovatele a potvrzení plemenné knihy, která průkaz vydala. Zde jde o jméno pracovníka, který PP vystavil, datum, razítko a podpis. 

Ostatní část tvoří rodokmen psa. Ten obsahuje jméno otce a matky a jejich předků čtyři generace zpět. Kromě informací o celých jménech (tedy včetně chovatelské stanice) předků jsou zde zveřejněna také jejich čísla zápisu, dle jednotlivých plemen poté i zbarvení zvířat, výška v kohoutku, výstavní ocenění nebo jiné informace typické pro určitě plemeno psa. 

Druhá strana 

Na druhé straně nalezneme nejčastěji opět celé jméno psa (včetně názvu chovatelské stanice) a číslo zápisu. 
Na rozdíl od první strany, kde jsou téměř všechny údaje již vyplněny nebo předtištěny, na druhé straně průkazu původu údaje dopisujeme my nebo jiná oprávněná osoba. Tyto údaje můžeme rozdělit do několika částí. 

Výstavy 

Kolonka určená pro zápis výsledků z výstav, které majitel se svým psem absolvoval. Obvykle pověřený pracovník dané výstavy zde vyplňuje datum, místo a druh výstavy, třída, ve které byl pes přihlášen, jeho výsledek (ocenění) a rozhodčí, který jej posuzoval. 

Výsledky zkoušek 

V případě, že se se svým psem zúčastníte nějaké zkoušky, právě zde je prostor pro její zápis do průkazu původu. Rozhodčí výkonu zde vyplní datum zkoušky, místo a druh, výslednou známku a počet bodů, kterých jste dosáhli. Vše je potvrzeno jménem rozhodčího a jeho podpisem. 

Majitel 

Chovatel nebo majitel zde vyplní své jméno a příjmení a adresu. Vše stvrdí podpisem a příslušným datumem. 

Ostatní záznamy 

Do tohoto prostoru vyplňuje pověřená osoba (zpravidla veterinární lékař, plemenná kniha nebo poradce chovu) záznamy, které se jinam nevešly. Nejčastěji se jedná o výsledky zdravotních vyšetření (RTG aj.), absolvování bonitace nebo svodu, či údaje o chovnosti. 

Autor textu: Monika Kučerová

Fotografie: Adobe Stock

Publikováno:

3.3.2024 13:40

0 hlasy

Hlavní menu

Napište nám

Sociální sítě

Copyright 2024 © faunaportal.cz

Created by MVKV Solutions, s.r.o.

TOPlist