logo
  • INZERCE
  • DISKUZE
  • AKCE
  • ČLÁNKY
  • Přihlášení
  • Oblíbené
logo

Jak poznat, že je pes přehřátý? A jak jej rychle zchladit?

Jak poznat, že je pes přehřátý? A jak jej rychle zchladit?
Jak poznat, že je pes přehřátý? A jak jej rychle zchladit?

V době intenzivních veder a letního počasí, nebo při intenzivní fyzické aktivitě může být váš pes nebezpečně náchylný k přehřátí. Jedná se o velmi vážný stav, který může vést i k ohrožení na životě vaše čtyřnohého miláčka. Naučte se rozpoznat znaky přehřátí a také to, jak psovi co nejrychleji pomoci.

Přehřátí psů je vážným zdravotním problémem, který může mít za následek vážné problémy i potenciální úmrtí. Psi totiž mají vyšší tělesnou teplotu, než my, nemají však tak dobrou schopnost termoregulace. Ochlazují se hlavně dýcháním, to ale nemusí v úmorných vedrech pejskům stačit. 

Jak poznat, že se pes přehřívá?

Nadměrně a zrychleně dýchá

Jak již je zmíněno výše, pes se ochlazuje dýcháním. Pokud pes začne dýchat podezřele zrychleně a intenzivně, může jít o náznak toho, že se přehřívá a dýcháním uvolňuje přebytečné teplo.

Nadměrně slintá

Společně s intenzivním dýcháním si také můžete všimnout toho, že pes nezvykle moc sliní. Pokud tedy pes nadměrně slintá, může jít také o varovný signál přehřátí. Jedná se tedy o další způsob, jak se pes může ochladit.

Zvrací a má průjem

Přehřátí může způsobit zažívací potíže, jako je zvracení nebo průjem. To může vést mimo jiné k dalšímu zhoršení stavu vašeho pejska. Kdykoliv pes zvrací nebo má průjem, není radno to brát na lehkou váhu.

Je nervózní

Pejsek, který je přehřátý, může být nervózní a neklidný. Možná se snaží najít stín nebo nějaké chladné místo, často se otáčí a neklidně pobíhá. 

Je slabý a kolabuje

Pokud pes začíná kolabovat nebo ztrácí koordinaci a stabilitu, může se jednat o velice závažné příznaky přehřátí jeho organismu. Pokud se pejsek potácí, padá, nedrží rovnováhu nebo dokonce kolabuje, je absolutně nezbytné okamžitě jednat a poskytnout mu první pomoc.

Tmavnou mu dásně a jazyk

Pokud je přehřátí v pokročilém stádiu a pejska trápí nedostatek kyslíku, může mu začít tmavnout jazyk a dásně. Ty ve zdravém stavu mají být světle růžové. Pokud jazyk psa modrá, červená nebo dokonce bledne, jednejte urychleně. 

Jak ochladit přehřátého psa?

Pokud si všimnete příznaků přehřátí, je důležité okamžitě jednat. Přesuňte psa do chladnějšího prostředí a začněte ho ochlazovat stříkáním chladné (nikoli studené nebo ledové) vody na srst tak, aby dosáhla kůže. Použití studené vody může vést ke stažení krevních cév a snížení účinnosti ochlazování. Další doporučené kroky zahrnují použití větráků, klimatizace, chladicích vest, chladicích podložek a chladicích postelí pro psy. Je také důležité zajistit, aby pes měl vždy dostatek čerstvé vody a stínu, a omezit čas strávený venku v horkém počasí a na přímém slunci. Pomoci může také jemné otírání pejska mokrým ručníkem. V každém případě je ovšem při známkách závažnějšího přehřátí naprosto nezbytné psa dostat co nejrychleji k veterináři. Při podezření na úpal je nutné snížit tělesnou teplotu a psa co nejrychleji dopravit na veterinární pohotovost.

Prevence přehřátí

Pokud se budeme bavit o tom, jak pejska před přehřátím chránit prevencí, kroky jsou poměrně jasné. V horkém počasí se vyhněte zbytečné náročným fyzickým aktivitám, psa venčete brzy ráno nebo později večer, když už je venku trochu chladněji. Ujistěte se, že má pes své místo v chladnějším prostředím a zajistěte, aby měl dostatek vody 24 hodin denně. Pořídit pejskovi můžete také chladící podložky nebo vesty, které jsou přímo vyrobené na ochlazení psa. Psa nikdy nesprchujte ve vyloženě ledové vodě, aby nedošlo k teplotnímu šoku. NIKDY nenechávejte psa v autě nebo uvázaného na přímém slunci. Ujistěte se, že pes má vždy možnost se schovat do stínu, pokud je venku.

Pokud přeci jen musíte se psem vyrazit na procházku do horka, vybírejte cesty, které nejsou rozpálené od slunce (např. asfaltové ). S sebou vždy noste vodu na pití pro psa a nejlépe také rozprašovač s vodou. Když začne pejskovi být nepříjemné teplo, kropte mu srst a kůži vodou z rozprašovače. 
Je také důležité si uvědomit, že některá plemena psů, jsou na horké počasí náchylnější. Jedná se například o brachycefalická plemena, starší psi nebo psi s určitými zdravotními problémy, jako jsou srdeční onemocnění, obezita popřípadě dýchací potíže. Majitelé těchto zvířat by měli být obzvláště opatrní a sledovat příznaky přehřátí.

Rada na závěr

V případě, že pes přehřátí utrpí, je důležité okamžitě snížit tělesnou teplotu a dostavit se na veterinární pohotovost. I když se pes zdá být v pořádku, je nutné kontaktovat veterináře pro radu a možnou návštěvu, aby bylo zajištěno, že pes je skutečně mimo nebezpečí.

 

Autor textu : Lilian Prášková

Fotografie: AdobeStock

Zdroj:

https://www.akc.org/expert-advice/health/dogs-overheating-signs-symptoms-prevention/
https://theshotspot.org/news/pet-overheated/

Publikováno:

21.7.2024 10:06

0 hlasy

Hlavní menu

Napište nám

Sociální sítě

Copyright 2024 © faunaportal.cz

Created by MVKV Solutions, s.r.o.

TOPlist