logo
  • INZERCE
  • DISKUZE
  • AKCE
  • ČLÁNKY
  • Přihlášení
  • Oblíbené
logo

6 signálů, že se pes bojí a není mu dobře

6 signálů, že se pes bojí a není mu dobře
6 signálů, že se pes bojí a není mu dobře

Stres, nervozita a strach. Emoce, které zná snad každý člověk na světě. A nejsme jediní. Naši čtyřnozí miláčkové prožívají stres podobně, ne-li intenzivněji než lidé. A stejně tak jako je to s námi, i psi tyto emoce vyjadřují různě. Úkolem správného majitele je pak vypozorovat toto chování, pokud možno jej včas zaregistrovat a adekvátně na něj reagovat. Proto se v dnešním článku zaměříme na to, jak psi nejčastěji strach demonstrují negativní emoce a na které psí partie je dobré se zaměřit.

Velmi často se stává, že když člověk vidí psa, který vrtí ocasem, myslí si, že je to v pořádku. Jakmile však začne štěkat a vrčet, mají za to, že je něco špatně. Mnoho psů však vrčením a štěkáním vybízí psí kamarády (potažmo člověka) ke hře, ze vzrušení či nadšení. Z toho důvodu je tolik důležité svého chlupáče do hloubky poznat a dám mu šanci, aby své emoce naplno projevil.

Strach

Studie prokázaly, že zvířata prožívají pocity strachu, hněvu, žárlivosti, smutku a deprese, stejně jako my lidé. Emoce a duševní stav pak silně ovlivňují jejich zdraví a celkovou fyzickou kondici. Čím déle a častěji je pes vystaven strachu bez adekvátního řešení, tím více se strach prohlubuje a nežádoucí chování upevňuje. 

Co nejčastěji strach spouští:

- Samota a odloučení
- Silvestr či jiné bujaré oslavy
- Návštěva veterináře či psího salonu

Jak poznat, že se váš pes necítí dobře?

Má naježenou srst

Lidem se občas stává, že se jim ježí chloupky na rukou či zátylku, když jsou vzrušení či rozrušení. Psům se však toto neděje. Když je srst na zvířeti naježená, vždy to naznačuje nepříjemné pocity. Z jakého důvodu? V nepříjemné situaci chce pes (ale i jiná zvířata) zvětšit opticky svůj objem a tím vypadat pro případného predátora silnější a strašidelnější. Má-li tedy váš chlupáč naježenou srst, znamená to, že se snaží vzbudit respekt u svých potenciálech nepřátel.

Ocas drží strnule vzhůru a dělá opatrné pohyby

Někteří psí mazlíčci dokonce plíživě lezou po zemi. Tato strnulost ukazuje, že jejich svaly jsou připraveny k akci a jsou připraveni rychle zasáhnout nebo se rychle stáhnout.

Pes stahuje ocas mezi nohy

Pokud pes vycítí, že v konfrontaci se zdrojem strachu nemůže vyhrát, bude se snažit stáhnout. Z toho důvodu stáhne ocas mezi nohy a bude se snažit co nejméně vyčnívat. V případě ataku tak mnohem snáz ubrání své důležité životní orgány.

Stahuje uši dozadu

Stejně reagují i další zvířata - když pes stáhne uši dozadu, znamená to snahu slyšet, co se děje za ním, nebo ochranu uší před případným útokem zepředu.

Cení své zuby

Jakmile pes nakrčí pysky a ukáže zuby, není pochyb o tom, že je opravdu naštvaný a snaží se nepřítele zastrašit. U některých psů je tento výraz jasnou předzvěstí rvačky.

Zvedá oči a jde mu vidět bělmo

Lidé často spojují tento výraz s výčitkami svědomí, protože pes ho často projevuje, když provede něco nepřístojného doma. Ve skutečnosti však znamená strach.

Zrychleně dýchá a třese se

Nikoho asi nepřekvapí, že když se pes třese, rychle dýchá a má vyplazený jazyk, tak s ním něco není v pořádku. 
Je zřejmé, že pes, který se třese, dýchá rychle a má vyplazený jazyk, trpí. Bohužel existuje mnoho psů, kteří se nacházejí v takovém stavu během oslav Silvestra, v dopravních prostředcích nebo v prostředí s vysokou hlučností. Nicméně buďte opatrní - pes Kulajda umí tento stav simulovat, aby dostala útěchu nebo něco dobrého. Vždy, když začnu vařit, má panický záchvat. Jak poznám, že to jen předstírá? Zaprvé nedokáže roztáhnout zornice, zadruhé to dělá pravidelně a zatřetí jednou dokonce usnula. Ve stávající pozici.

Na co se zaměřit

Oči

Pohledem pes dokáže vyjádřit mnoho věcí. Velké oči mohou naznačovat strach nebo nejistotu, zatímco malé škvírky mohou signalizovat bolest nebo nepohodlí. Domestikovaní psi se často dívají svým páníčkům přímo do očí, aniž by to mělo nějaký zvláštní význam. Nicméně, u psů, kteří kombinují přímý pohled s agresivním postojem, je lepší se raději vytratit. 

Když pes odvrací zrak, může to znamenat podřízenost nebo obavy. Pokud se pes dívá bokem a je vidět velká část bělma, je ve střehu. Některým psům je také vlastní pohled nazývaný "psí oči", kterým se snaží získat vaši pozornost, zejména pokud máte něco, po čem touží.

Uši

Uši psa mohou také mluvit. Když je pes ve střehu nebo chce pohrozit, jeho uši se zvedají a směřují k objektu zájmu. Uši založené dozadu signalizují přátelství a podřízenost, zatímco uši připláclé k hlavě znamenají strach.

Tlama

Z psí tlamičky sice nevycházejí slova, ale je mnohem výřečnější než se může zdát. Uvolněný pes má zavřenou nebo mírně pootevřenou tlamu a jeho vyplazený jazyk vyjadřuje pohodu. Pes, který se bojí, má tlamu zavřenou. 

Agresivitu pes projevuje staženými pysky a viditelnými předními zuby. Otevřená tlama zase znamená, že se chladí a reguluje teplotu v těle. Nervózní pes může přehnaně zívat.

Ocas

Pohyb ocasem psa vyjadřuje různé signály. Pes s přirozeně položeným ocasem je v pohodě a bezstarostný. Když je chlupáč opravdu spokojený, pohupuje ocáskem ze strany na stranu. Strach vyjadřuje pes, který má ocas stažený nízko nebo mezi zadníma nohama. Pokud je pes zcela pohlcen něčím, drží ocas vysoko nebo ve vodorovné poloze. Pokud naznačuje, že byste se k němu neměli přibližovat, má ocas pevný a obvykle s ním nehýbe.

Autor textu : Lilian Prášková

Fotografie: AdobeStock

Zdroje: 

https://www.oaklandanimalservices.org/resources/dog-resources/fearful-behavior-in-dogs/
https://pethelpful.com/dogs/Dog-Behavior-The-Body-Language-of-Stress-and-Fear
https://www.thesprucepets.com/symptoms-of-fear-in-dogs-1117890 
 

Publikováno:

13.10.2024 18:31

0 hlasy

Hlavní menu

Napište nám

Sociální sítě

Copyright 2024 © faunaportal.cz

Created by MVKV Solutions, s.r.o.

TOPlist