logo
  • INZERCE
  • DISKUZE
  • AKCE
  • ČLÁNKY
  • Přihlášení
  • Oblíbené
logo

Odnaučte svého psa po vás skákat. Toto je návod inspirovaný profesionály

Odnaučte svého psa po vás skákat. Toto je návod inspirovaný profesionály
Odnaučte svého psa po vás skákat. Toto je návod inspirovaný profesionály

Stačí, abyste šli s odpadky a když se vrátíte domů, váš pes skáče pět metrů vysoko a je radostí bez sebe, že vás vidí. Je hezké, jak vás má rád, řeknete si. Ovšem dokud pes neskáče kromě vás i po jiných lidech na ulici a nemá 45 kilo. 

Skákání po lidech je u psů dost běžným problémem. Většinou se jedná o to, že pes neudrží svoje nadšení a radost na uzdě a snaží se dostat k hlavně svého terče a zkrátka se pozdravit z očí do očí. U malých pejsků to může být otravné, u větších plemen je to však až nebezpečné. Silní a velcí psi mohou snadno porazit například dítě nebo drobnou ženu jen tím, že si chtějí hrát a vyskočí. Z tohoto důvodu je takové chování u psa důležité udržet pod kontrolou a naučit ho, kdy skákat nesmí. Jak ale na to?

Proč můj pes skáče?

Prvním krokem k odnaučení skákání je pochopení, proč to váš pes dělá. Psi často skáčou, aby vyjádřili radost, vzrušení nebo chtějí upoutat pozornost. Skákání je pro ně také způsob, jak navázat sociální kontakt s člověkem, který je pro něj přirozený. V jiných případech pak skákání psa může znamenat to, že má z něčeho strach a chce, abyste ho “ochránili”. V každém případě se však jedná o chování, které sice nemusí vadit vám, rozhodně ale není vhodné, aby se tak pes choval k cizím lidem. Toho můžete dosáhnout několika různými způsoby.

Ignorování nežádoucího chování

Jednou z nejúčinnějších technik je ignorování psa, kdykoliv začne skákat. Otočte se od něj nebo odstupte z jeho dosahu, abyste mu dali najevo, že skákání není cesta k získání vaší pozornosti nebo náklonnosti. Jakmile se čtyřnohý přítel uklidní a všechny čtyři tlapky má pevně na zemi, chovejte se k němu opět pozorně a láskyplně.

Stejná odezva ode všech

Je důležité, aby stejné techniky výcviku používali všichni členové domácnosti a aby i veškeré návštěvy reagovali na skákání psa stejným způsobem. Pokud totiž jedna kamarádka pejsky miluje a skákání ji vůbec nevadí, zatímco jiný kamarád se psů bojí, pes rozdíl sám nepozná. Jakákoliv odchylka může psa zmást a prodloužit celý proces učení.

Posilování pozitivního chování

Posilujte chování, které od psa požadujete tím, že psa odměníte, když zůstane všemi čtyřmi tlapkami na zemi. Můžete použít pamlsky, hračky nebo verbální chválu, aby bylo jasné, že klidné chování je to, co od něj očekáváte.

Využití příkazu "sedni"

Naučení psa reagovat na příkaz "sedni" předtím, než dostane pozornost, je další efektivní strategie. Tímto způsobem můžete předcházet skákání tak, že poskytnete psovi alternativní chování, které může provést, aby získal pozornost, kterou zrovna hledá.

Trpělivost a důslednost

Odnaučení psa skákat na lidi vyžaduje čas, trpělivost a důslednost. Nečekejte okamžité výsledky, ale s konzistentním používáním těchto technik uvidíte postupné zlepšení. Neklaďte na psa příliš velké nároky, protože každé zvíře se novým věcem učí jinak rychle. Nevzdávejte to po tom, co se vám to desetkrát nepovedlo. Naopak, oceňte ten jeden konkrétní případ, kdy váš pes pochopí, co chce. S trochou tréninku naučíte jakéhokoliv psa neskákat.

Autor textu : Lilian Prášková

Fotografie: AdobeStock

Zdroje:
https://www.akc.org/expert-advice/training/stop-dog-jumping/
https://www.humanesociety.org/resources/how-stop-your-dog-jumping
 

Publikováno:

11.4.2024 18:50

0 hlasy

Hlavní menu

Napište nám

Sociální sítě

Copyright 2024 © faunaportal.cz

Created by MVKV Solutions, s.r.o.

TOPlist