logo
  • INZERCE
  • DISKUZE
  • AKCE
  • ČLÁNKY
  • Přihlášení
  • Oblíbené
logo

Co je to Národní program zvířat?

Co je to Národní program zvířat?
Co je to Národní program zvířat?

Jedním z důležitých a hojně diskutovaných témat za poslední roky je ochrana životního prostředí z hlediska dlouhodobé udržitelnosti. Součástí této ochrany, nejen v České republice, je i ochrana biodiverzity (rozmanitosti života). A právě touto ochranou, konkrétně jejími genetickými zdroji důležitými pro výživu a zemědělství, se zabývá také Národní program.

Národní program, celým názvem Národní program konzervace a využívání genetických zdrojů rostlin, zvířat a mikroorganismů významných pro výživu a zemědělství si můžete jednoduše představit jako nějaký soubor pravidel a opatření (včetně jejich následného vyhodnocování), která mají za cíl zajištění dlouhodobého uchování významných genetických zdrojů rostlin, zvířat i mikroorganismů na území České republiky. Program vyhlašuje Ministerstvo zemědělství a jeho počátky se datují až do roku 1993. 

Zákonné předpisy České republiky a mezinárodní smlouvy, kterým tento národní program podléhá naleznete na stránkách Ministerstva zemědělství nebo přímo na stránkách NPGZ. 

Jaké jsou cíle Národního programu? 

Jak již bylo zmíněno výše, základním cílem je dlouhodobé uchovávání vybraných skupin zvířat, rostlin a mikroorganismů za účelem udržitelnosti. K naplnění tohoto cíle dochází prostřednictví jednoduchých dílčích kroků, zahrnujících zejména:

- Využití vhodných metod konzervace, 
- shromažďování současných, minulých i nových významných genetických zdrojů na našem území, racionální rozšiřování těchto chovů o nové genetické zdroje ze zahraničí, 
- hodnocení a charakterizace genetických zdrojů (dochází tak k vyhodnocování jejich potencionálu při dalším využití), 
- evidenci a dokumentaci těchto genetických zdrojů, 
- umožnit dostupnost genetických zdrojů České republiky pro oblast výzkumu, šlechtění a vzdělávání, 
- a jiné. 

Tento Národní program je vyhlašován Ministerstvem zemědělství vždy na dobu pěti let. Aktuálně program probíhá od 01.01.2023 do 31.12.2027. 

Financování probíhá ze státního rozpočtu, prostřednictvím poskytování dotace. Celkovou alokaci (tedy částku pro daný dotační program) schvaluje vláda České republiky a Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky. Vše v rámci schvalování státního rozpočtu pro dané časové období. Podrobnější podmínky, kterými se žadatelé, jenž mají o tuto formu podpory zájem, musí řídit, jsou každoročně stanoveny v Zásadách Ministerstva zemědělství. 

Která plemena zvířat zahrnuje Národní program? 

Protože se Národní program soustředí na genetický významné zdroje (nejen) zvířat, není v ničích silách ani úmyslu do něj zařadit všechna plemena zvířat chovaná na území České republiky. 

Národní program tedy zahrnuje tato plemena zvířat: 

- skot – česká červinka, český strakatý skot 
- ovce – šumavská ovce, valašská ovce 
- kozy – bílá krátkosrstá koza, hnědá krátkosrstá koza 
- prasata – přeštické černostrakaté prase 
- koně – českomoravský belgický kůň, huculský kůň, slezský norický kůň, starokladrubský kůň 
- drůbež – česká husa, česká husa s chocholkou, česká slepice zlatá kropenatá 
- králíci – černopesíkatý, český albín, český červený, český luštič, český strakáč, moravský bílý hnědooký, moravský modrý 
- nutrie – česká standardní, moravská stříbrná, přeštická vícebarevná 
- včely – včela kraňská 
- ryby – jeseter malý, kapr, lín, pstruh duhový, pstruh potoční, síh maréna, síh peleď, sumec, vyza velká 

Autor textu: Monika Kučerová

Fotografie: Adobe Stock

ZDROJE

Ministerstvo zemědělství

Národní program konzervace a využívání genetických zdrojů rostlin, zvířat a mikroorganismů významných pro výživu a zemědělství na období 2023–2027 [online]. Ministerstvo zemědělství Těšnov 17, 110 00 Praha I, 2023. ISBN 978-80-7434-695-8.
 

Publikováno:

19.3.2024 19:02

0 hlasy

Hlavní menu

Napište nám

Sociální sítě

Copyright 2024 © faunaportal.cz

Created by MVKV Solutions, s.r.o.

TOPlist