logo
  • INZERCE
  • DISKUZE
  • AKCE
  • ČLÁNKY
  • Přihlášení
  • Oblíbené
logo

Jak poznám, že mám hluchého psa?

Jak poznám, že mám hluchého psa?
Jak poznám, že mám hluchého psa?

Pokud máte psa, měli byste vzít v potaz možnost, že váš čtyřnohý karád může postupně ohluchnout, zejména ve stáří. Hluchota u psů může být částečná nebo úplná, jednostranná či oboustranná. Jak poznáte, že váš pes ztrácí sluch, a co s tím dělat? 

To, že váš pes ztrácí sluch, zjistíte samozřejmě jednoduše tak, že přestane reagovat na hlasové povely. Nebudou ho budit běžné zvuky a stane se méně aktivní. Možná také bude častěji zaskočený, když se k němu přiblížíte, a také vás přestane vítat – možná totiž ani nebude vědět, že jste přišli. 

Proč může pes ohluchnout?

Ztráta sluchu u psů může být způsobena stářím, infekcemi uší, genetickými predispozicemi nebo také vnějšími faktory, jako je nadměrný hluk. Některá plemena, například dalmatini nebo australští ovčáci, mají větší sklon k vrozené hluchotě.

Jak zjistit hluchotu?

Existuje několik jednoduchých domácích testů, jako je tleskání nebo zvuk klíčů za zády psa, ale pro potvrzení hluchoty je samozřejmě zásadní navštívit veterináře. Ten provede odborné testy, například BAER test, který přesně změří sluchové schopnosti psa. Dále může také doporučit, jak se psem a jeho hluchotou zacházet a jak s tím sžít. 

Jak se vyrovnat s hluchotou psa?

I když ztráta sluchu u psa může být zpočátku stresující, mnoho psů se rychle přizpůsobí a žijí naprosto plnohodnotně. Je důležité psa cvičit s důsledností, trpělivostí a používat konzistentní signály, které nahradí hlasovou komunikaci. Psi jsou mnohem chytřejší, než si myslíme. Britský pes Horus se třeba naučil více než padesát povelů ve znakové řeči.

Hluchý pes potřebuje hlavně bezpečnost

Pokud vám veterinář potvrdí, že je váš pes hluchý, bude důležité zařídit, aby se cítil v bezpečí, hlavně venku na procházkách. Je více než vhodné takového psa vodit na vodítku a používat výrazná a veliká gesta k vyvolání jeho pozornosti. 
Hluchota u psa sice není konec světa, vyžaduje ale trochu více péče a trpělivosti. Pes je z takového stavu nadmíru vystresovaný, zmatený a potřebuje svého pána, aby mu pomohl se s hluchotou vyrovnat. Pokud to uděláte, odměnou vám bude plnohodnotný život s vaším čtyřnohým kamarádem. 
 

Autor textu : Lilian Prášková

Fotografie: AdobeStock

Zdroje

https://www.pethealthnetwork.com/dog-health/dog-diseases-conditions-a-z/eight-tips-coping-your-dogs-age-related-hearing-loss 
https://vcahospitals.com/know-your-pet/living-with-a-deaf-dog 
 

Publikováno:

20.10.2024 15:53

0 hlasy

Hlavní menu

Napište nám

Sociální sítě

Copyright 2024 © faunaportal.cz

Created by MVKV Solutions, s.r.o.

TOPlist