logo
  • INZERCE
  • DISKUZE
  • AKCE
  • ČLÁNKY
  • Přihlášení
  • Oblíbené
logo

Chameleon jemenský dokáže potrápit nejen začátečníky. Buďte na jeho chov připraveni

Chameleon jemenský dokáže potrápit nejen začátečníky. Buďte na jeho chov připraveni
Chameleon jemenský dokáže potrápit nejen začátečníky. Buďte na jeho chov připraveni

Chameleon je určitě atraktivním zástupcem plazů (nejen kvůli svým barevným proměnám). Nezkušenému chovateli ale může přinést spoustu problémů. Jak jim předejít?

Nejčastěji chovaný druh chameleona - chameleon jemenský (Chamaeleo calyptratus) žije v hornatých oblastech Jemenu a Saúdské Arábie, kde se pohybuje v korunách stromů. Samci měří od čenichu po špičku ocasu 43 až 61 cm, samice bývají kratší, do 35 cm, ale mohutnější.

Obě pohlaví mají na hlavě přilbu, která se s dospíváním zvětšuje a u největších jedinců dosahuje výšky až 5 cm. Mláďata se rodí pastelově zelené a v průběhu dospívání se u nich objevují barevné pruhy a skvrny. Dospělé samice jsou zelené s bílými, oranžovými, žlutými nebo hnědými skvrnami. Dospělí samci jsou světlejší s výraznějšími žlutými nebo modrými pruhy a skvrnami. Zbarvení je ovlivňováno sociálním postavením, stresem a u samic i reprodukčním cyklem. 

Hlavní složku potravy chameleona jemenského představuje hmyz, jako jeden z mála druhů ovšem nepohrdne ani rostlinnou hmotou. Pohlavní dospělosti dosahuje ve čtyřech až pěti měsících. Rozmnožování probíhá několikrát do roka. Samice snáší snůšky až 85 vajíček. Samice se dožívají přibližně 5 let, samci až 8 let.

Budete si rozumět?

Hned na začátku je dobré říci, že chameleon není vhodným mazlíčkem ani pro děti, ani pro začínající chovatele ještěrů. Bývá poměrně složité vychytat správné podmínky, za kterých se mu bude dařit. S tím souvisí také časté zdravotní problémy. Chameleoni jsou náchylní k infekcím dýchacích cest i k onemocněním souvisejícím se stresem. Nedostatek UVB záření může vést k metabolickému onemocnění kostí, další problémy může způsobit absence vápníku ve stravě.

Dalším možným “mínusem” těchto plazů je jejich povaha. Rozhodně vás nebudou vítat vrtěním ocásku ani si užívat vaše projevy náklonnosti (čest výjimkám!). Bývají spíše plaší, mrzutí, někdy i agresivní a mají rádi svůj klid. Často je obtížné dostat je z klece, protože se ošívají, syčí (což je ve skutečnosti hlasité oddechování) a neostýchají se kousnout do ruky vetřelce. Jsou to zvířata, která je vhodnější pozorovat, než s nimi manipulovat.

Náročný spolubydlící

Pokud vás neodradila chameleonova osobnost, můžeme pokračovat přípravou prostředí, ve kterém se vašemu novému kamarádovi bude dařit. A to není nic snadného. Stejně jak chameleoni netrpí láskou k lidskému druhu, nemusí se ani mezi sebou, proto je chovejte samostatně. Pro jednoho plaza vyberte výběh o minimálních rozměrech 70 cm x 70 cm x 120 cm, v ideálním případě 120 cm x 70 cm x 120 cm - výška je důležitější než šířka.

Z hlediska větrání jsou nejvhodnější síťové výběhy, případně hybridní, zčásti skleněné, zčásti síťové (ty si ale pravděpodobně budete muset vyrobit). Zcela skleněné terárium či akvárium většina chovatelů nedoporučuje, alespoň vrchní část by měla tvořit síťovina. Jelikož chameleoni žijí ve volné přírodě ve větvích, potřebují i ve vašem azylu dostatek větviček a prostoru pro šplhání. Nezapomeňte ani na rostliny, které zároveň slouží jako úkryt. Substrát nepoužívejte. 

Přes den udržujte na výhřevném místě teplotu až 35 °C, u dna výběhu 22-25 °C. Přes noc nechte teplotu klesnout na 13-18°C. Vždy však nastavujte teplotu na míru vašemu jedinci, aby neskončil s popáleninami nebo naopak netrpěl podchlazením. 

Připravte i zdroj ultrafialového světla s plným spektrem (UVA/UVB) a nechávejte ho svítit 10-12 hodin denně. Řiďte se doporučením výrobce, v jaké vzdálenosti by měla být žárovka umístěna od místa, kam může chameleon vylézt.

Optimální vlhkost (50-60 %) vám pomůže udržet mlžení rostlin dvakrát denně, použít můžete i mlžící systém, který slouží také jako zdroj pitné vody. Přes den musí být všechny povrchy suché, jinak hrozí, že se na vašem ještěřím kamarádovi zabydlí plíseň nebo bakterie. Pro detailní popis ideálních životních podmínek pro chameleony doporučujeme navštívit web Chameleon Academy. 

Čím chameleona krmit?

Jak jsme si již říkali, chameleoni jsou převážně hmyzožravci. Dostávat by tedy měli zejména cvrčky, sarančata, šváby, mouchy, kobylky a v omezeném množství, protože obsahují hodně tuku, i moučné červy. Pokud chameleon o živou kořist nejeví zájem, odstraňte ji, jinak hrozí, že se role lovec/kořist obrátí a ještěr si ze souboje odnese infekci. 

Můžete nabídnout malé množství zeleniny a ovoce, jako jsou listy pampelišky, kapusta, na kostičky nakrájená cuketa, červená paprika, borůvky a tenké plátky jablka nebo hrušky. S ovocem však velmi opatrně, cukr není zdravý ani pro ještěry. 

Neočekávejte, že si chameleon vhodné množství potravy pohlídá sám. Má totiž velmi vysoký apetit a brzy by se prožral k obezitě. Dokud chameleon nedosáhne dospělosti, můžete ho krmit takovým množstvím potravy, jaké dokáže sníst (třikrát až pětkrát denně). Za optimálních podmínek může tato fáze trvat do 6 měsíců, v zajetí až 9 měsíců. Jakmile už neroste do délky, ale do šířky, je na čase omezit příjem potravy na každý druhý den. Dvakrát až třikrát týdně pak hmyz poprašte doplňkem vápníku. Jednou týdně můžete přidat multivitamínový a minerální doplněk s beta-karotenem. 

Autor textu: Dominika Jandorová

Fotografie: Adobe Stock

Zdroje: The Spruce Pets, Chameleon Academy, Moje terárko, M&L Vet

Publikováno:

19.5.2024 17:15

1 hlas

Hlavní menu

Napište nám

Sociální sítě

Copyright 2024 © faunaportal.cz

Created by MVKV Solutions, s.r.o.

TOPlist