logo
  • INZERCE
  • DISKUZE
  • AKCE
  • ČLÁNKY
  • Přihlášení
  • Oblíbené
logo

Škrábe se a olizuje. S příchodem jara se probouzí i psí alergie

Škrábe se a olizuje. S příchodem jara se probouzí i psí alergie
Škrábe se a olizuje. S příchodem jara se probouzí i psí alergie

Jaro je tu. Dny se stávají teplejšími a delšími, příroda pomalu rozkvétá a my, alergici, si to přes opuchlé oči ani nemůžeme pořádně užít. Alergie dokážou potrápit i naše čtyřnohé mazlíčky, zejména psy. Jak tedy můžeme psům při alergii ulevit a kdy je lepší navštívit veterináře?

Alergie u psa

Stejně jako u lidí, i u psů se mohou vyskytnout alergie. Nejčastěji jde o alergie na trávy, pyl, roztoče nebo různé potravinové alergie. Ty se mohou projevit v průběhu celého života pejska, i když nejčastěji poprvé v druhém roce jeho života.

Příznaky jsou podobné těm našim

Pes nám bohužel nedokáže říct, co ho trápí, takže příznaky musíme rozpoznat sami. Projevy alergické reakce u psa jsou podobné těm našim - hlavně svědění kůže a kožní problémy, při nichž si pes olizuje, škrábe až do krve nebo si vykusuje srst na postižených místech. 
K dalším příznakům patří zažívací problémy, zvracení, průjem a otoky. V horších případech může mít pes dýchací obtíže.

Potravinové alergie

Alergie na granule nebo různé složky stravy jsou u psů velmi časté. Pokud váš pes po konkrétních granulích nebo konzervách začne mít zažívací potíže a nadměrně se drbe, pravděpodobně se jedná o alergii. 

Sezónní alergie

I psy mohou trápit sezónní alergie, nejčastěji na pyly, traviny, plísně nebo roztoče. Projevují se v určitém období nebo prostředí a zpravidla je poznáte tak, že se pejsek drbe, škrábe, kouše a olizuje - většinou na břiše nebo tlapkách. Univerzální lék na tento druh alergií u psa neexistuje, doporučuje se posílení celkové imunity u pejska, omezení pohybu v prostředí, které alergie způsobuje a také návštěva veterináře. 

Kontaktní alergie

Kontaktní alergie mohou majitele a hlavně pejska potrápit opravdu hodně a nedá se jim stoprocentně zamezit. Stejně jako lidi, i psi mohou být citliví na různé čisticí prostředky, šampony, prací prášky nebo parfémy. Alergickou reakci u psa ale může vzbudit i například posyp chodníků v zimě nebo chemické ošetření míst, kam chodíte na procházky. 

Mezi projevy takové alergie patří intenzivní svědění a zarudnutí kůže, doprovázené různými záněty. Pokud máte podezření, že váš pes takovou alergií trpí, vyhledejte co nejdříve veterináře.

Kdy navštívit veterináře?

V případě jakýchkoliv příznaků alergie u psa je samozřejmě důležité vyhledat veterináře, který pomůže zjistit, kde je problém. Ještě lepším řešením může být návštěva specializovaného dermatologa v případě alergií, které se projevují na kůži nebo srsti pejska. Ten je schopen udělat kožní testy.

Léčba alergií u psa

Jak již bylo zmíněno, univerzální lék na alergie u psa bohužel neexistuje. Vždy je ale nutné zjistit, na co konkrétně pes alergii má a probrat to s odborníkem. Ten pak může stanovit správnou léčbu a zajistit způsob, aby se pejskovi udělalo lépe.

Mezi nejčastější způsob léčby alergie u psa je takzvaná desenzibilizace, kdy se alergen injekcí vpraví po malých dávkách do těla. Tato léčba je dobrá při středně vážné až vážné alergii. 

Dalším způsobem léčby alergie jsou antihistaminika ve formě doplňků, krmiva nebo mastiček nebo šamponů.

Autor textu : Lilian Prášková

Fotografie: AdobeStock

Zdroje:
https://www.akc.org/expert-advice/health/dog-allergies-symptoms-treatment/
https://www.msdvetmanual.com/dog-owners/skin-disorders-of-dogs/allergies-in-dogs 

Publikováno:

1.4.2024 08:20

0 hlasy

Hlavní menu

Napište nám

Sociální sítě

Copyright 2024 © faunaportal.cz

Created by MVKV Solutions, s.r.o.

TOPlist